Rijden op groen gas hoeft niet duurder te zijn dan rijden op diesel of benzine. Wat de financiële impact voor u is kunt u eenvoudig uitvinden met behulp van onderstaande calculator. Deze calculator vergelijkt de aanschaf- en verbruikskosten van een groengasauto met een vergelijkbare diesel- of benzineauto.

Verzekering, onderhoud, banden en reparaties worden niet meegenomen aangezien deze kosten vrijwel gelijk zijn. Ook afschrijving wordt niet meegenomen omdat die per model sterk verschilt en afhankelijk is van toekomstige belastingmaatregelen op brandstof en motorrijtuigenbelasting.

Alle berekeningen zijn indicatief.

Voertuigen

De voertuigen die zijn opgenomen kunnen af fabriek op 100% CNG rijden en hebben vaak een kleine benzinetank als back-up. Met het huidige aantal tankstations is het steeds eenvoudiger om volledig op CNG te rijden.

Maar ook dieselvoertuigen kunnen deels rijden op groen gas. In een dieselmotor wordt dan CNG bijgemengd. Dit noemen we ‘dual-fuel’. Een bijmenging van 50% CNG zorgt voor een reductie van het dieselverbruik van circa 50%. Door de veelheid aan modellen is dual-fuel niet opgenomen in de calculator.

Hoe werkt het?

U kiest een personenauto (geel kenteken) of bestelwagen (grijs kenteken) en het autotype. Tevens vermeldt u uw postcode en het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt. Aan de hand van uw postcode worden regionale subsidieregelingen opgezocht. Als er geen subsidieregeling wordt gevonden, kunt u alsnog een subsidieregeling kiezen die u in de berekening wilt gebruiken.

Verderop in de calculator kunt u desgewenst het kenteken van uw huidige auto invullen (kenteken na 1 januari 2011). De calculator voegt dan de verbruikskosten – brandstofkosten en motorrijtuigenbelasting – van uw eigen auto toe aan de vergelijking. Voor de hoogte van de motorrijtuigenbelasting is de eerder door u ingevulde postcode van belang.