Evenementen

Installatie

Masterclass Groen Gas Waardeketen

Plaats: Energy Academy Gebouw, Nijenborgh 6, 9747AG Groningen
Datum: dinsdag 6 november 2018
Het Energy Delta Institute organiseert in samenwerking met Groen Gas Nederland de tweede editie van de Masterclass Groen Gas Waardeketen. Het tweedaagse programma behandelt alle aspecten van de duurzame gasketen zoals: productie (technologie, wetgeving), transport (invoeding in het gasnet, gaskwaliteit) en toepassingen en gebruik in de mobiliteit. Verder wordt een praktijkcase uitgewerkt en is er een bezoek aan Attero in Wijster.

Toekomstscenario’s

Het programma biedt een actueel overzicht van de waardeketen groen gas. Spreker is o.a. Gerd van de Logt, directeur Groen Gas Nederland. Hij behandelt de toekomstscenario’s voor de productie en toepassingen van groen gas in de energiesector. Andere sprekers zijn Teun van der Weg van Suiker Unie en Daniël Pol van Vertogas.

Cases

Naast de technologie is er aandacht voor beleid, regelgeving en subsidies en certificering. Publieke acceptatie wordt behandeld aan de hand van een aantal cases.

Praktische informatie

De masterclass duurt twee dagen en start op dinsdag 6 november 2018 om 8.30 uur en eindigt op woensdag 7 november 2018 om 18.30 uur. Dinsdagavond is er een diner.

De kosten bedragen € 2.150,00 (excl. btw). Inbegrepen: documentatie, koffie/thee, lunches, diner. Niet inbegrepen: overnachting.

Deelnemers ontvangen bij deelname een certificaat van het Energy Delta Institute.

Interessante links

New Emmergy

New eMMergy Congres

Plaats: Atlastheater Emmen, Raadhuisstraat 99, 7811AP Emmen
Datum: woensdag 17 oktober 2018
Thema van de 4e editie van New eMMergy is ‘A New Energy Landscape’. Het thema richt zich op de snelle veranderingen in het energielandschap zoals het Klimaatakkoord en het verminderen van de gaswinning. In 2022 moet de gaswinning onder de 12 miljard m3 zijn gedaald. In de jaren daarna wordt de gaswinning afgebouwd tot nul. De vraag is welke alternatieve energiebronnen beschikbaar zijn en hoe de kennis en uit de olie- en gasindustrie in te zetten zijn voor de energietransitie.

Gaszuiveringsinstallatie

Er ontstaan kansrijke initiatieven zoals in Emmen waar voor de gaszuiveringsinstallatie de productie begin 2018 werd stilgelegd. Zes samenwerkende partijen willen op het terrein de bestaande infrastructuur inzetten voor de opwekking van groen gas door vergisting of vergassing en voor de opwekking van waterstof.

Sprekers zijn Jan Rotmans, Rob de Wijk (HCSS), Jacqueline Vaessen (NexStep), Gerard van Pijkeren (Gasunie), Ruud Paap (New Energy Coalition), René Jansen (NAM), Barthold Schroot (EBN), Stefan Holthausen (Holthausen Groep) en Marc Nijmeijer (WellDecommissioned). Dagvoorzitter: Diana Matroos (BNR).

Olieveld

De gemeente Emmen is sinds 2013 initiatiefnemer van dit congres. In de gemeente ligt het grootste olieveld op het vasteland van Noordwest-Europa. De regio Zuidoost-Drenthe telt talrijke bedrijven op het gebied van olie- en gaswinning.

Meer informatie

Opening groengasinstallatie_Vlaardingen_Hoogheemraadschap Delfland

Opening groengasinstallatie Vlaardingen

Plaats: Afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht, Maassluissedijk 175, Vlaardingen
Datum: donderdag 17 mei 2018

Hoogheemraadschap Delfland organiseert een minisymposium rond de ingebruikname van een groengasinstallatie bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Vlaardingen.

Sprekers zijn onder andere Albert van der Molen van Stedin over de vraag Hoe verwarmen we over twintig jaar, Floris de Groot van APPM belicht de Regionale energiestrategie Rotterdam-Den Haag en Ad Lansink – bekend van de ladder van Lansink – spreekt over Biomassa: bouw- en brandstof bij de transitie naar circulaire economie. Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, gaat tenslotte in op de Bijdrage van de waterschappen aan de energietransitie.

Het programma begint om 14.00 uur. Om 16.00 uur wordt de installatie officieel in gebruik genomen. Er is aansluitend een borrel.

Aanmelden

U kunt zich opgeven bij Marian van de Maarel van Hoogheemraadschap Delfland. Mail naar communicatie@hhdelfland.nl.

Meer informatie

Biomassa

Masterclass Groen Gas Waardeketen

Plaats: Energy Delta Institute, Nijenborgh 6, 9747AG Groningen
Datum: maandag 12 maart 2018
Het Energy Delta Institute organiseert in samenwerking met Groen Gas Nederland de eerste editie van de Masterclass Groen Gas Waardeketen. Het programma behandelt alle aspecten van de duurzame gasketen zoals: productie (technologie, wetgeving), transport (invoeding in het gasnet, gaskwaliteit) en toepassingen en gebruik in de mobiliteit. Verder wordt een praktijkcase uitgewerkt en is er een bezoek aan de fabriek van Suiker Unie.

Toekomstscenario’s

Het programma biedt een actueel overzicht van de waardeketen groen gas. Spreker is o.a. Gerd van de Logt, directeur Groen Gas Nederland. Hij behandelt de toekomstscenario’s voor de productie en toepassingen van groen gas in de energiesector. Andere sprekers zijn Teun van der Weg van Suiker Unie en Daniël Pol van Vertogas.

Cases

Naast de technologie is er aandacht voor beleid, regelgeving en subsidies en certificering. Publieke acceptatie wordt behandeld aan de hand van een aantal cases.

Praktische informatie

De masterclass duurt twee dagen en start op maandag 12 maart 2018 om 8.30 uur en eindigt op dinsdag 13 maart 2018 om 18.30 uur. Maandagavond is er een diner.

De kosten bedragen € 2.150,00 (excl. btw). Inbegrepen: documentatie, koffie/thee, lunches, diner. Niet inbegrepen: overnachting.

Deelnemers ontvangen bij deelname een certificaat van het Energy Delta Institute.

Interessante links

EBA-BIOSURF

EBA Biogas Workshop

Plaats: Park Inn by Radisson Hotel, Amsterdam/Schiphol
Datum: dinsdag 5 december 2017
De European Biogas Association (EBA) organiseert op 5 december een workshop over biogas in het kader van het Europese Horizon 2020-project BIOSURF (Biomethane as Sustainable and Renewable Fuel).

Namens Groen Gas Nederland geeft algemeen directeur Gerd van de Logt een presentatie over de ontwikkelingen en toepassingen van biogas in Nederland in de nabije toekomst.

Andere deelnemende partijen zijn onder andere Vertogas, Deutsche Biomasseforschungszentrum en Fachverband Biogas. Met veel informatie van EBA-woordvoerders over Europese projecten, richtlijnen en regelgeving.

De bijeenkomst is van 10.00 tot 16.00 uur.

Deelname is gratis. Inschrijven vóór 25 november 2017. Stuur een e-mail naar: François Troussier (troussier@european-biogas.eu)

Interessante links

Topsector Energie

Save the date! Werkconferentie Topsector Energie 2017

Plaats: NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1, 3438 LC Nieuwegein
Datum: woensdag 29 november 2017
De Topsector Energie is de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de transitie naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. De transitiepaden uit de Energieagenda bepalen de prioriteiten van de Topsector Energie.

Op 29 november 2017 houdt de Topsector Energie haar jaarlijkse werkconferentie.

Interessante links

Bio-energiecluster Oost-nederland-400

8e Bio-energiedag Oost-Nederland

Plaats: Zwolle
Datum: donderdag 2 november 2017
De Bio-energiedag Oost-Nederland is dit jaar op 2 november 2017. Op deze dag zullen de mijlpalen worden gepresenteerd op het gebied van bio-energie in Oost-Nederland. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Bio-energiecluster Oost-Nederland (BEON). Gastheer is de provincie Overijssel.

De dag begint ’s morgens met excursies, met ’s middags een programma in het provinciehuis in Zwolle.

Het programma kunt u hier nalezen. U kunt zich aanmelden vanaf 1 oktober.

Interessante links