Evenementen

Installatie

Masterclass Groen Gas Waardeketen

Plaats: Energy Academy Gebouw, Nijenborgh 6, 9747AG Groningen
Datum: dinsdag 6 november 2018
Het Energy Delta Institute organiseert in samenwerking met Groen Gas Nederland de tweede editie van de Masterclass Groen Gas Waardeketen. Het tweedaagse programma behandelt alle aspecten van de duurzame gasketen zoals: productie (technologie, wetgeving), transport (invoeding in het gasnet, gaskwaliteit) en toepassingen en gebruik in de mobiliteit. Verder wordt een praktijkcase uitgewerkt en is er een bezoek aan Attero in Wijster.

Toekomstscenario’s

Het programma biedt een actueel overzicht van de waardeketen groen gas. Spreker is o.a. Gerd van de Logt, directeur Groen Gas Nederland. Hij behandelt de toekomstscenario’s voor de productie en toepassingen van groen gas in de energiesector. Andere sprekers zijn Teun van der Weg van Suiker Unie en Daniël Pol van Vertogas.

Cases

Naast de technologie is er aandacht voor beleid, regelgeving en subsidies en certificering. Publieke acceptatie wordt behandeld aan de hand van een aantal cases.

Praktische informatie

De masterclass duurt twee dagen en start op dinsdag 6 november 2018 om 8.30 uur en eindigt op woensdag 7 november 2018 om 18.30 uur. Dinsdagavond is er een diner.

De kosten bedragen € 2.150,00 (excl. btw). Inbegrepen: documentatie, koffie/thee, lunches, diner. Niet inbegrepen: overnachting.

Deelnemers ontvangen bij deelname een certificaat van het Energy Delta Institute.

Interessante links

New Emmergy

New eMMergy Congres

Plaats: Atlastheater Emmen, Raadhuisstraat 99, 7811AP Emmen
Datum: woensdag 17 oktober 2018
Thema van de 4e editie van New eMMergy is ‘A New Energy Landscape’. Het thema richt zich op de snelle veranderingen in het energielandschap zoals het Klimaatakkoord en het verminderen van de gaswinning. In 2022 moet de gaswinning onder de 12 miljard m3 zijn gedaald. In de jaren daarna wordt de gaswinning afgebouwd tot nul. De vraag is welke alternatieve energiebronnen beschikbaar zijn en hoe de kennis en uit de olie- en gasindustrie in te zetten zijn voor de energietransitie.

Gaszuiveringsinstallatie

Er ontstaan kansrijke initiatieven zoals in Emmen waar voor de gaszuiveringsinstallatie de productie begin 2018 werd stilgelegd. Zes samenwerkende partijen willen op het terrein de bestaande infrastructuur inzetten voor de opwekking van groen gas door vergisting of vergassing en voor de opwekking van waterstof.

Sprekers zijn Jan Rotmans, Rob de Wijk (HCSS), Jacqueline Vaessen (NexStep), Gerard van Pijkeren (Gasunie), Ruud Paap (New Energy Coalition), René Jansen (NAM), Barthold Schroot (EBN), Stefan Holthausen (Holthausen Groep) en Marc Nijmeijer (WellDecommissioned). Dagvoorzitter: Diana Matroos (BNR).

Olieveld

De gemeente Emmen is sinds 2013 initiatiefnemer van dit congres. In de gemeente ligt het grootste olieveld op het vasteland van Noordwest-Europa. De regio Zuidoost-Drenthe telt talrijke bedrijven op het gebied van olie- en gaswinning.

Meer informatie

Opening groengasinstallatie_Vlaardingen_Hoogheemraadschap Delfland

Opening groengasinstallatie Vlaardingen

Plaats: Afvalwaterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht, Maassluissedijk 175, Vlaardingen
Datum: donderdag 17 mei 2018

Hoogheemraadschap Delfland organiseert een minisymposium rond de ingebruikname van een groengasinstallatie bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Vlaardingen.

Sprekers zijn onder andere Albert van der Molen van Stedin over de vraag Hoe verwarmen we over twintig jaar, Floris de Groot van APPM belicht de Regionale energiestrategie Rotterdam-Den Haag en Ad Lansink – bekend van de ladder van Lansink – spreekt over Biomassa: bouw- en brandstof bij de transitie naar circulaire economie. Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, gaat tenslotte in op de Bijdrage van de waterschappen aan de energietransitie.

Het programma begint om 14.00 uur. Om 16.00 uur wordt de installatie officieel in gebruik genomen. Er is aansluitend een borrel.

Aanmelden

U kunt zich opgeven bij Marian van de Maarel van Hoogheemraadschap Delfland. Mail naar communicatie@hhdelfland.nl.

Meer informatie

Biomassa

Masterclass Groen Gas Waardeketen

Plaats: Energy Delta Institute, Nijenborgh 6, 9747AG Groningen
Datum: maandag 12 maart 2018
Het Energy Delta Institute organiseert in samenwerking met Groen Gas Nederland de eerste editie van de Masterclass Groen Gas Waardeketen. Het programma behandelt alle aspecten van de duurzame gasketen zoals: productie (technologie, wetgeving), transport (invoeding in het gasnet, gaskwaliteit) en toepassingen en gebruik in de mobiliteit. Verder wordt een praktijkcase uitgewerkt en is er een bezoek aan de fabriek van Suiker Unie.

Toekomstscenario’s

Het programma biedt een actueel overzicht van de waardeketen groen gas. Spreker is o.a. Gerd van de Logt, directeur Groen Gas Nederland. Hij behandelt de toekomstscenario’s voor de productie en toepassingen van groen gas in de energiesector. Andere sprekers zijn Teun van der Weg van Suiker Unie en Daniël Pol van Vertogas.

Cases

Naast de technologie is er aandacht voor beleid, regelgeving en subsidies en certificering. Publieke acceptatie wordt behandeld aan de hand van een aantal cases.

Praktische informatie

De masterclass duurt twee dagen en start op maandag 12 maart 2018 om 8.30 uur en eindigt op dinsdag 13 maart 2018 om 18.30 uur. Maandagavond is er een diner.

De kosten bedragen € 2.150,00 (excl. btw). Inbegrepen: documentatie, koffie/thee, lunches, diner. Niet inbegrepen: overnachting.

Deelnemers ontvangen bij deelname een certificaat van het Energy Delta Institute.

Interessante links

EBA-BIOSURF

EBA Biogas Workshop

Plaats: Park Inn by Radisson Hotel, Amsterdam/Schiphol
Datum: dinsdag 5 december 2017
De European Biogas Association (EBA) organiseert op 5 december een workshop over biogas in het kader van het Europese Horizon 2020-project BIOSURF (Biomethane as Sustainable and Renewable Fuel).

Namens Groen Gas Nederland geeft algemeen directeur Gerd van de Logt een presentatie over de ontwikkelingen en toepassingen van biogas in Nederland in de nabije toekomst.

Andere deelnemende partijen zijn onder andere Vertogas, Deutsche Biomasseforschungszentrum en Fachverband Biogas. Met veel informatie van EBA-woordvoerders over Europese projecten, richtlijnen en regelgeving.

De bijeenkomst is van 10.00 tot 16.00 uur.

Deelname is gratis. Inschrijven vóór 25 november 2017. Stuur een e-mail naar: François Troussier (troussier@european-biogas.eu)

Interessante links

Topsector Energie

Save the date! Werkconferentie Topsector Energie 2017

Plaats: NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1, 3438 LC Nieuwegein
Datum: woensdag 29 november 2017
De Topsector Energie is de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de transitie naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. De transitiepaden uit de Energieagenda bepalen de prioriteiten van de Topsector Energie.

Op 29 november 2017 houdt de Topsector Energie haar jaarlijkse werkconferentie.

Interessante links

Bio-energiecluster Oost-nederland-400

8e Bio-energiedag Oost-Nederland

Plaats: Zwolle
Datum: donderdag 2 november 2017
De Bio-energiedag Oost-Nederland is dit jaar op 2 november 2017. Op deze dag zullen de mijlpalen worden gepresenteerd op het gebied van bio-energie in Oost-Nederland. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Bio-energiecluster Oost-Nederland (BEON). Gastheer is de provincie Overijssel.

De dag begint ’s morgens met excursies, met ’s middags een programma in het provinciehuis in Zwolle.

Het programma kunt u hier nalezen. U kunt zich aanmelden vanaf 1 oktober.

Interessante links

Investa Expertise Centrum

Congres Biomassavergassing voor duurzame energie en chemie

Plaats: De Ondernemerstuin, Berenkoog 35, 1822 BH Alkmaar
Datum: woensdag 18 oktober 2017
Onder het motto ‘Van lab naar toepassing’ organiseert nationaal expertisecentrum InVesta in Alkmaar een congres over nieuwe technieken in de keten van biomassa naar groen gas, brandstoffen en chemie. Sprekers uit de industrie lichten de laatste innovaties en onderzoeksprogramma’s toe.

Sprekers zijn o.a. Mark Overwijk van ECN en Thijs de Vries van Gasunie. Er kan uit drie workshops worden gekozen: Feedstock en upgrading, Energie en groen gas, Chemie en biobrandstoffen. Het congres biedt na afloop gelegenheid om te netwerken met potentiële kennispartners.

Investa wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar.

Interessante links

Scheepvaart

Seminar Duurzame biobrandstoffen

Plaats: Centrale OBA, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Datum: vrijdag 13 oktober 2017
Tijdens het seminar ‘Duurzame biobrandstoffen als belangrijke optie in fossielvrij transport’ komen aan bod de emissieloze verbrandingsmotor, greentruckfuels voor goederentransport en het terugdringen van CO2-uitstoot in de scheepvaart.

Dagvoorzitter is John Grin, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van het Platform Duurzame Biobrandstoffen.

Bijdragen van Bart Somers van TU Eindhoven, Marc Londo van Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE), Dirk Kronemeijer van GoodFuels en Rob Aarse van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Voor het zware transport, in wegverkeer, lucht- en scheepvaart, zijn voorlopig nog vloeibare en gasvormige brandstoffen nodig. Deze bevatten de gewenste hoge energie-inhoud per volume. Om voor deze transportsegmenten biobrandstoffen in te kunnen zetten, is op grote schaal duurzaam geproduceerde biomassa noodzakelijk. Het ontwikkelen van zulke verantwoorde ketens is het onderwerp van dit seminar waarbij ook de nodige voorbeelden worden getoond.

Interessante links

 • Aanmelden en gedetailleerd programma
 • Innovatie

  Informatiebijeenkomst subsidieregeling energie-innovatie

  Plaats: Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ UTRECHT
  Datum: donderdag 7 september 2017
  Op 7 september organiseert RVO.nl adviesgesprekken voor de subsidieregeling Demonstratie energie-innovatie (DEI). Belangstellenden kunnen laten toetsen of hun projectidee in aanmerking komt voor subsidie en welke financieringsmogelijkheden er zijn voor hun businessplan. Ook wordt de regeling Hernieuwbare energie (HE) nader toegelicht.

  Voorwaarden

  Voor innovatieprojecten geldt dat deze het stadium van prototype voorbij zijn en voor het eerst in de markt kunnen worden toegepast en leiden tot kostenefficiëntere duurzame energieproductie in 2030.

  Adviesgesprekken

  Belangstellenden kunnen zich opgeven voor een persoonlijk advies met een projectadviseur van RVO.nl. Deze heeft kennis van zowel de techniek als de markt. Het adviesgesprek is kosteloos.

  Interessante links