Biogasnetwerk Twente geopend

By 31 januari 2017 Nieuws
Opening Biogasnetwerk Twente
Met de opening van het Biogas Netwerk Twente op 26 januari wordt 4 miljoen m3 groen gas toegevoegd aan de landelijke productie van 81 miljoen m3. Het Biogas Netwerk Twente is een samenwerkingsverband tussen Gasunie New Energy en netbeheerder Cogas.

Het biogas gaat via de transportleiding van Biogas Netwerk Twente naar een centrale opwerkinstallatie in Almelo waar het wordt opgewerkt naar groen gas en vervolgens wordt ingevoed in het bestaande gastransportnetwerk van Cogas. Na opwerking blijft er 4 miljoen m3 groen gas over, genoeg voor de gasvoorziening van 2.500 huishoudens in Twente. De eerste producent die is aangesloten op het nieuwe biogasnetwerk is Gebroeders Oude Lenferink uit Fleringen. Zij kunnen op termijn 6 miljoen m3 biogas produceren.

Biogasring Twente

Het Biogasnetwerk Twente heeft de potentie om op termijn door te groeien naar 40 miljoen m3 groen gas voor zo’n 25.000 huishoudens. Cogas en Gasunie willen het netwerk op termijn graag uitbreiden met eigen, bestaande leidingen. Hierdoor ontstaat een ring in Twente waarop meerdere producenten en gebruikers van biogas kunnen worden aangesloten. Met de centrale opwerkinstallatie is het voor toekomstige producenten simpel om zich ook aan te sluiten. De opwerking van het biogas hoeven ze dan niet zelf uit te voeren. Het beheer en onderhoud van de biogasleiding zal Cogas gaan verzorgen.

Lening Energiefonds Overijssel

De aanleg van de biogasleiding en de opwerkinstallatie is mede mogelijk gemaakt door een lening van bijna 2 miljoen euro van het Energiefonds Overijssel.

Interessante links