Forse kostenreductie groen gas door innovaties

By 2 september 2016 Nieuws No Comments
Biogasinstallatie
Na windenergie zal groen gas de grootste slag in duurzaamheid gaan opleveren. Dit stelt Johan Wempe, hoofdlijnmanager groen gas bij TKI Gas. Als de ambitie van 400 tot 900 miljoen m3 groen gas na 2023 wordt gehaald, kan het in 2040 zo’n 40-50% van de aardgasbehoefte vervangen.

In de periode 2012 tot en met 2015 heeft het ministerie van Economische Zaken ruim 50 groengasprojecten gesubsidieerd via TKI Gas. De totale investeringen in deze innovatieve projecten bedroegen ongeveer € 110 miljoen, waarvan ongeveer € 45 miljoen uit subsidie bestond. Volgens Wempe hebben de innovatieve technologieën tot nu toe een forse reductie op de kostprijs opgeleverd. De kostprijs per kWh groen gas is van € 0,25 naar € 0,15 gegaan.

Werkconferentie

Tijdens de werkconferentie 'De energie van morgen' van de topsector Energie op donderdag 29 september 2016 in Amersfoort zal Jos Reijnders van RVO.nl de staat opmaken van vijf jaar innoveren met groen gas. Samen met Reijnders en Ton Voncken van Groen Gas Nederland zal Wempe een doorkijk maken naar te toekomst. Waar liggen de kansen, zijn we op de goede weg, wat moet er anders? Groen gas heeft een geweldig potentieel en kan een impuls zijn om binnen een aantal aanpalende sectoren grote slagen te maken. Denk aan de agrarische sector, de waterschappen en de afvalverwerking. Deelnemers aan de werkconferentie worden uitgedaagd om met ideeën te komen die kunnen bijdragen aan het vergroten van de productie.

Interessante links