Slimme software voor energiedistributienet

By 3 juni 2017 Nieuws No Comments
Code
Netbeheerder Cogas Infra en Beheer en startup ValueA starten een proefproject met intelligente software voor het energiedistributienet. De software biedt netbeheerders cruciale informatie over de technische conditie van de distributienetten, de toepassing van duurzame bronnen en energiediefstal.

De intelligente software maakt het ook mogelijk grote hoeveelheden data uit het distributienet te analyseren en te monitoren. Door gegevensbronnen te combineren en data te relateren kunnen energiestromen worden voorspeld. De snelle uitbreiding van zonnepanelen, warmtepompen en elektrische laadpalen leidt tot onzekerheid over de noodzakelijke investeringen in het laagspanningsnet. Dat geldt ook voor investeringen in het gasdistributienet, nu steeds meer wijken overstappen van aardgas op elektriciteit en warmte. Met de software kan de netbeheerder betere investeringsbeslissingen nemen over uitbreiding, onderhoud en vervanging van de gas- en elektriciteitsnetten.

Aanvullende software

Netbeheerders beschikken al over het Energie Data Service Nederland met een infrastructuur voor gegevensbeheer en berichtenverkeer in de energiemarkt. Met de aanvullende software kan de data efficiënt worden gecombineerd. De software kan de data verwerken van de 15 miljoen slimme meters die Nederland in 2020 telt.

Energy Venture Lab

Het proefproject loopt tot medio 2018. Naast ValuA maakt ook Energy Venture Lab er deel van uit. Dit is een partnerschap van de universiteit Groningen, Gasunie, GasTerra, Energy Academy Europe en ENGIE. Momenteel worden ook mogelijke toepassingen van blockchain-technologie voor de energietransitie verkend.

Interessante links