Zeewier heeft grote potentie als biomassabron

By 24 april 2017 Nieuws No Comments
Zeewier
Biomassa uit Nederlandse wateren, zoals zeewier, blijkt in 2035 53 PJ aan primaire energie te kunnen leveren. Dit is 26% het totale Nederlandse biomassapotentieel. Dat blijkt uit een studie van DNV GL in opdracht van Gasunie en Natuur & Milieu.

Aquatische biomassa

In 2035 kan in totaal circa 203 PJ aan biomassa beschikbaar zijn voor de productie van groen gas. Zeewier heeft hier een aandeel in van 53 PJ. De energiebron aquatische biomassa (vaak aangeduid als zeewier) bestaat uit waterplanten, zoutwaterlandbouw, micro-algen en zeewier. Zeewier kan op grote schaal geteeld worden op de Noordzee. De windparken op de Noordzee zijn uitermate geschikt voor zeewierboederijen.

Innovatieprogramma

Om het potentieel van zeewier te ontsluiten, bepleiten de opdrachtgevers een krachtig innovatieprogramma en roepen de nieuw te vormen regering hiertoe op. Dit programma moet de efficiënte ontwikkeling van de teelt en meervoudige verwaarding een impuls geven. Bij meervoudige verwaarding worden eerst de hoogwaardige componenten zoals eiwitten en suikers gewonnen voor industriële toepassingen en vervolgens wordt van het gewas groen gas geproduceerd.

Naast zeewier noemt de studie ook afvalhout en agrarische reststromen als potentiële biomassabronnen. Ruim de helft van alle beschikbare biomassa kan omgezet worden in groen gas. Dat is twee keer zoveel energie als de huidige productie van energie uit de huidige windparken in de gehele Noordzee.

Interessante links